Workshop Kindertekeningen analyseren

Waarom een tekening analyseren?

Het analyseren van kindertekeningen is waardevol omdat ze vaak een kijkje geven in hun innerlijke wereld, waaronder hun gevoelens, gedachten en ontwikkelingsstadium. Hier zijn enkele redenen waarom het zo waardevol is:

Emotionele uitdrukking: Kinderen hebben vaak moeite om hun emoties onder woorden te brengen, vooral op jonge leeftijd. Via hun tekeningen kunnen ze gevoelens zoals angst, vreugde, verdriet of boosheid uitdrukken. Een kind dat bijvoorbeeld donkere kleuren gebruikt of agressieve lijnen tekent, kan zich angstig of boos voelen.

Sociale relaties en zelfbeeld: Hoe kinderen mensen in hun omgeving afbeelden, kan iets zeggen over hun relaties en zelfbeeld. Bijvoorbeeld, als een kind zichzelf kleiner tekent dan de rest van de familie, kan dat wijzen op gevoelens van minderwaardigheid. Ook de plaatsing van familieleden kan veel zeggen over de band die het kind ervaart met die personen.

Trauma of stress signaleren: Soms kunnen tekeningen wijzen op onderliggende trauma’s, angsten of stressvolle ervaringen. Ongewone details zoals vervormde gezichten, afwezigheid van bepaalde familieleden of de herhaling van specifieke negatieve symbolen kunnen duiden op een emotioneel probleem.

Voor wie is deze workshop geschikt?

Deze workshop is geschikt voor iedereen die met kinderen werkt, of het nu in de kinderopvang, het reguliere onderwijs of het speciaal onderwijs is. Als leerkracht of pedagogisch medewerker krijg je in deze workshop een waardevol inkijkje in het analyseren van kindertekeningen.

De workshop wordt gegeven op locatie met een minimale groepsgrote van 4 personen en duurt +- 75 minuten.

Wat leer jij in mijn workshop?

In mijn workshop ‘Kindertekeningen analyseren’ neem ik je mee in de wereld van kindertekeningen en laat ik je zien waarom kinderen tekenen.

We bespreken de verschillende tekenfases die kinderen doorlopen en hoe deze fases samenhangen met hun persoonlijke en fysieke ontwikkeling. Je krijgt inzicht in de diepere betekenissen achter kindertekeningen, met praktijkvoorbeelden die je helpen om emoties, gedachten en ervaringen van kinderen beter te begrijpen.

Daarnaast leg ik uit welke kleuren en symbolen vaak terugkomen en wat hun psychologische betekenis kan zijn.

En tot slot ontvang je drie creatieve tekenopdrachten die je samen met kinderen kunt doen, waarmee je op een speelse manier toegang krijgt tot hun binnenwereld en hen beter leert begrijpen.

Wil jij meer informatie over de workshop of wil je graag een workshop inplannen?